Obedience

FCI-obedience is een hondensport die is ontstaan uit het vroegere Gedrag & Gehoorzaamheid (G&G).

Bij het FCI-obedience programma ligt het accent op een hoge graad van gehoorzaamheid en perfectie. Het programma kent vier klassen: Beginners, 1, 2 en 3.

FCI-obedience is een tak van hondensport waaraan veel verschillende rassen meedoen. Het FCI-obedience programma is opgebouwd uit oefeningen als:
– Aangelijnd volgen
– Los volgen
– Komen op bevel met posities (sta,af)
– Posities (zit, sta, af) tijdens het volgen
– Pion+vak sturen en aansluiten
– Posities op afstand (sta,zit,af)
– Apporteren over een hoogtesprong
– Sorteren op geur
– Richtingapport

Per niveau worden de opdrachten gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen.

FCI-obedience staat open voor honden van alle rassen maar de hond moet wel een zekere aanleg hebben om opdrachten voor de baas te willen uitvoeren, zeker in de hogere klassen. Niet alle rassen is dat in even grote mate gegeven.

Waarom FCI Obedience?

Omdat het leuk (en bovendien ook handig) is om een hond te hebben die goed luistert én omdat het prachtig is om daar samen met je hond aan te werken.

Voor wie is FCI Obedience geschikt?

FCI obedience is één van de hondensporten die echt voor elke mens en elke hond geschikt zijn. Omdat bepaalde rassen – met name de (schaaps)herders – qua intelligentie en werklust uitblinkers zijn, zie je in de absolute top bijvoorbeeld veel Border Collies. Maar voor echt elke hond is het een uitdaging om zo goed mogelijk te leren luisteren.

Recreatief of wedstrijd?

Natuurlijk kun je gewoon thuis, of bij de hondenschool of kynologenclub trainen en werken aan de gehoorzaamheid van je hond. Als jullie er samen lol in hebben en het gaat goed, kan het een leuke nieuwe uitdaging zijn om de prestaties in wedstrijdverband te meten.

Er zijn vier klassen (beginners, 1, 2 en 3) waarin je kunt deelnemen aan examens en wedstrijden. Door het behalen van diploma’s of brevetten kom je steeds in een hogere klasse terecht. Als je op een wedstrijd de kwalificatie ‘Zeer Goed’ behaalt, krijg je een diploma. Bij de kwalificatie ‘Uitmuntend’ een brevet. Als je op internationaal niveau wedstrijden wilt lopen, moet je een brevet halen om naar een hogere klasse te mogen. Op de wedstrijden kun je ook punten halen voor de titel ‘Wedstrijdkampioen’ van dat jaar en voor de selectie voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap.

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Thuis in de huiskamer, tijdens het uitlaten, in het bos en natuurlijk ook bij jouw eigen kynologenclub/Hondenschool. Op het moment dat cursisten klaar zijn om een examen te lopen zal dit aangevraagd worden bij de Raad van Beheer. Deze examens zijn geen club/hondenschoolexamens maar landelijke examens. Door de Raad van Beheer aangestelde keurmeesters nemen de examens af.

Wat heb je nodig voor FCI Obedience?

Een mens en een hond. Dat is alles en dat is ook een van de voordelen van deze sport. Je heb geen speciale kleding of attributen nodig en je kunt altijd en overal oefenen.

Meer informatie over FCI obedience vind je op de website fciobedience.nl.

Inschrijven

Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan onze Obedience lessen kunt u zich hiervoor aanmelden via ons online inschrijfformulier.

Wij werken bij de Obedience met een 10 rittenkaart welke u voor €120,- kunt aanschaffen. Enkel op zaterdag wordt er op dit moment Obedience aangeboden. Een obedience les duurt 60 minuten. In dit uurtje wordt er een groepsoefening gedaan en is het voornamelijk de bedoeling om zelfstandig aan de slag te gaan met jou hond. Wij als instructeurs lopen over het veld en helpen/begeleiden waar nodig.

Schuiven naar boven